Hirdetés

szivbetegseg.lap.hu / Szívelégtelenség (insuficientia)

Szívelégtelenség (insuficientia)

A szívelégtelenség rendszerint egy krónikus betegség, amely élethossziglan tartó kezelést igényel. A kezelés segítségével azonban az elégtelenül működő szív megerősödhet, és a szívelégtelenség tünetei javulhatnak.

Számos tényező vezethet a szívelégtelenség kialakulásához, közülük az egyik legfontosabb a koszorúér-betegség. A koszorúér-betegség leggyakrabban a szívet ellátó vérerek atherosclerosis (az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés) következményeképp bekövetkező szűkülete vagy elzáródása miatt fejlődik ki.

A szív mellkasunk közepén elhelyezkedő, üreges, izmos falú pumpaszerűen működő szerv, melynek feladata a szervezet megfelelő vérkeringésének fenntartása. Amennyiben e létfontosságú szerv pumpafunkciója nem kielégítő, szívelégtelenség, keringési elégtelenség alakulhat ki. A betegség leggyakoribb oka a szív izomzatának megbetegedése, azonban a verőerek vagy a szív billentyűinek betegsége, továbbá a szív üregeinek csökkent tágulékonysága is okozhatja.

A szívelégtelenség (pangásos szívelégtelenség) súlyos állapot

Számos betegség vezethet a szívizom összehúzódó erejének csökkenéséhez. A leggyakoribb kórok a szív saját vérellátásának útjában álló akadály, vagyis a koszorúerek szűkülete. Ilyenkor a működő szívizom nem jut elég oxigénhez és tápanyaghoz, teljesítménye természetesen csökken.

Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.

Amerikai kutatók olyan új vérvizsgálat kifejlesztéséről számoltak be, amellyel előre lehet jelezni a szívelégtelenség kockázatát az egészségesnek látszó idősebb felnőttekben.

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Szívelégtelenség (insuficientia)
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés